# South African Cemeteries Association National Conference Cape Town

Durbanville Memorial Park, Darwin St, Fisantekraal



#### Day One:

13th September 2023

Time	Duration	Item
08:30 - 09:20	50 mins	Registration
09:20 – 09:30	10 mins	Welcome and Opening Address extended by <b>Cyril Mtambo</b> from SACA and <b>Nozibele Makanda</b> from SALGA
09:30 – 09:33	03 mins	SACA Marketing Video
09:33 – 09:38	05 mins	Susan to introduce the Mayoral Committee Member for Community Services and Health Cllr Patricia Van Der Ross will be representing the Mayor
09:38 – 10:00	20 mins	Mayoral address delivered by <b>CIIr Patricia Van Der Ross</b> (City of Cape Town)
10:00 - 10:30	30 mins	CALGRO 3 - Welcome and Introduction by <b>Waldi Joubert</b> (Managing Director)
10:30 - 10:45	15 mins	Tea/Coffee Break
10:45 - 11:10	25 mins	"Threats of physical remains and the knowledge thereof will drive and promote the re-engineering of processes to foster environmental sustainability" by <b>Prof Timothy A Fasheun</b>









Time	Duration	Item
11:10 - 11:30	20 mins	National House of traditional and Khoi-San Leaders (NHTKL) by <b>Kgosi Thabo Milton Seatholo</b>
11:30 - 11:50	20 mins	Evolving management of human disposal methods in changing times by <b>Nondumiso Twalo</b> (SALGA)
11:50 - 12:05	15 mins	Panel Discussion
12:10 - 13:15	60 mins	Lunch Break
13:15 - 13:45	30 mins	Family Search by Wayne Van As
13:45 - 14:15	30 mins	EIA regulations on Cemeteries by Vusi Skosana
14:15 - 14:35	30 mins	Death is a reality for all biological life by Nada Laurie
14:35 - 14:50	15 mins	Panel Discussion
14:50 - 15:20	30 mins	View the Crematorium at Calgro
Vote of Thanks/Close by Cyril Mtambo		

#### Day Two:

### 14<sup>th</sup> September 2023

Time	Duration	Item
08:30 - 09:20	50 mins	Registration
09:20 - 09:30	10 mins	Welcome and Opening Address extended by <b>Cyril Mtambo</b> from SACA and <b>Nozibele Makanda</b> from SALGA
09:35 - 10:05	30 mins	Keynote Address delivered by <b>Professor Somadoda Fikeni</b> of the Public Service Commission of South Africa
10:05 - 10:25	20 mins	AVBOB The challenges we are facing in the industry with regards to the establishment of new crematoriums by <b>Pieter van der Westhuizen</b>









10:25 - 10:40	15 mins	Tea/Coffee Break
10:40 - 11:05	25 mins	Development and use of the KZN provincial protocol: For the establishment of cemeteries and crematoria within the KZN urban context by <b>Katharine Sarabjiet</b> (COGTA KZN)
11:05 - 11:25	20 mins	Grave recycling-Making way for change by Susan Brice
11:25 - 11:55	30 mins	Social Justice and Cemetery Systems by <b>Dr Julie Rugg</b> (Virtual Presentation)
12:00 - 12:15	15 mins	Panel Discussion
12:15 - 13:15	60 mins	Lunch Break
13:20 - 13:35	15 mins	Cemetery Management Information System by Felix A Nathan (Pre-recorded)
13:35 - 13:50	20 mins	Presentation by Department of Health by Daniel Ngala Nkuna
13:55 - 14:25	30 mins	Origins of the Waste created by modern funeral practices in Tshwane by <b>Lexi Verhoef</b> (Pre-Recorded)
14:25 - 14:55	30 mins	The City of Johannesburg's Twin Intervention: Preservation & Compliance by <b>Thandeka Phamphe</b> , <b>Letta Madla and Reggie Moloi</b>
14:55 - 15:10	15 mins	Panel Discussion
15:10 - 15:20	10 mins	Vote of Thanks/Close by Cyril Mtambo

This Programme is Subject to Change









#### Day Three:

## 15<sup>th</sup> September 2023 Tour of Cape Town

Time	ltem		
08:00	Convene at Durbanville Mem Park		
08:30	Bus Departs		
09:30	Visit to Mowbray Makbara Muslim Cemetery		
10:00	Visit to Rhodes Memorial Site seeing/photos- view of Cape Town		
10:30	Kirstenbosch or company Gardens		
12:00	Visit Cape Town Stadium (viewing only)		
12:45	Packed Lunch delivered at Green Point Park		
13:30	Disperse- Bus Returns to Durbanville		
13:30 - 13:40		10 mins	Vote of Thanks/Close By Cyril Mtambo







